Aanleverinstructies

Bestanden aanleveren bij ROPAsign is heel eenvoudig.

U kunt de bestanden direct uploaden, gebruik maken van de online designer of kiezen voor de opmaakhulp door onze grafische afdeling. Wilt u liever buiten de webshop om het bestand aanleveren? Neem dan eerst contact met ons op. Ook kunt u uiteraard gebruik maken van onze online designer.

Wij voeren altijd een gratis basis bestandscontrole om te controleren of het ontwerp geschikt is voor productie. De levertijd van uw bestelling gaat in nadat uw ontwerp geschikt is bevonden voor productie.

Twijfelt u of het bestand aan de juiste specificaties voldoet?

Let dan op de onderstaande punten:

Sla uw bestand op als .PDF
Maakt u gebruik van een ander bestandsformaat? Neem dan even contact met ons op.

Maak uw ontwerp op in het gewenste netto formaat.
Tip: Maak gebruik van onze werktekeningen! Houdt teksten minimaal 5 cm vanaf de rand. Achtergronden kunnen doorlopen tot op het netto formaat

Voor het beste resultaat verzoeken wij u ervoor te zorgen dat de resolutie van uw bestand zo hoog mogelijk is, bij voorkeur 300 DPI. Als ondergrens hanteren wij minimaal 150 DPI.
DPI (resolutie) staat voor ‘Dots per inch’. Het is een term waarmee de scherpte en kwaliteit van een beeld wordt uitgedrukt. Hoe hoger de DPI, hoe scherper de afbeelding zal zijn.

Uw afbeeldingen worden gedrukt in CMYK of PMS kleuren, dit afhankelijk van het door u gekozen product en/of productoptie’s.
Maakt u gebruik van een professioneel designprogramma? Dan kunt u ervoor kiezen om het ontwerp op te bouwen uit CMYK of PMS kleuren. Uw beeldscherm maakt echter gebruik van RGB kleuren, dit veroorzaakt een andere kleuropbouw dan CMYK of PMS en kan derhalve afwijken van het productieresultaat.

Is uw bestand opgemaakt in RGB? Dan kan bij het omzetten naar CMYK of PMS een kleurverandering ontstaan.
Indien deze kleurverschillen heel opvallend zijn dan nemen wij contact met u op.

Klaar om uw bestanden aan te leveren?
Check voor u uw ontwerp uploadt altijd de aanleverspecificaties.
De algemene specificaties vind u hieronder. Lees deze goed door. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan!

Welke instellingen gebruik ik voor mijn bestand?

Formaat

Zorg dat het formaat van uw document precies de afmeting heeft van het gebied dat u wil bedrukken. Dit is het gebied dat u overhoudt nadat we uw product op maat hebben gesneden.

Veiligheidsmarge

Zorg dat teksten, logo’s en afbeeldingen een aantal millimeter binnen het gebied dat u wil bedrukken staan. We kunnen kleine verschuivingen van materialen op onze drukpersen namelijk niet altijd voorkomen.

Door belangrijke elementen in uw ontwerp binnen de veiligheidsmarge te plaatsen, weet u zeker dat deze bij het snijden van uw product niet verloren gaan.

Snijmarge / afloop

Drukwerk zoals visitekaartjes of brochures snijden we op formaat nadat het van de pers rolt. Zorg dus altijd voor voldoende snijmarge (ook wel: afloop) in uw ontwerp.

Storende fouten als witte snijrandjes voorkomt u door uw beeld af te laten lopen in de snijmarge. Hou uw snijmarge altijd vrij van tekst of andere belangrijke informatie.

Positionering en rotatie

Wilt u uw product aan twee zijden bedrukken? Let er altijd op dat de voor- en achterzijde van uw ontwerp op de juiste manier ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn. Dit noemen we in de drukkerswereld ‘rotatie’ .

Hoe maak ik mijn document op?

Taal en/of spelfouten

Het lijkt logisch! Toch zien we het best vaak: speel- en taalvouten in je teksten. Daarom deze tip van ons: laat je teksten eens door iemand anders lezen. En lees je ontwerp altijd even van papier voor je het uploadt. Helpt echt!

Kleuren

In uw opmaakprogramma kunt u kiezen met welk kleursysteem (CMYK of PMS) u gaat werken. Het juiste kleurprofiel is afhankelijk van de druktechniek die u wil gaan gebruiken.

CMYK

‘CMYK’ staat voor cyaan, magenta, yellow en key (=zwart). Dat zijn de kleuren inkt die we gebruiken voor full color drukwerk.

Wilt u uw ontwerp in full color laten afdrukken? Let goed op het volgende:

Wanneer u alle percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar optelt, mag het getal dat u krijgt nooit hoger zijn dan 280%. Drukwerk met een hogere kleurdekking dan 280% kan gaan vlekken. Werkt u met een percentage van de kleur (ook wel: een tint)? Gebruik dan minstens 10% dekking. Bij een lagere dekking valt de kleur weg.

PMS

PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Elke PMS-kleur heeft een unieke code. Zo weet onze drukker precies welke kleur hij moet gebruiken, en weet u precies wat je mag verwachten! PMS-kleuren zie je veel in huisstijldrukwerk en logo’s.

Wilt u uw ontwerp in PMS afdrukken? Let goed op het volgende:

Gebruik altijd één, twee, drie of maximaal vier kleuren. Gebruik bij tinten (kleurpercentages) ten minste 10% kleurdekking. Bij een lagere dekking valt je bedrukking weg.

RGB

RGB staat voor rood, groen en blauw. Onder andere beeldschermen gebruiken de RGB-kleuropbouw. Bestanden die zijn opgemaakt in RGB zijn niet geschikt voor afdrukken.

Levert u toch een RGB-bestand bij ons aan? Dan zetten we uw bestand automatisch om naar CMYK. Let op: dit kan kleurverschillen veroorzaken! Voorkom dit door uw ontwerp op te maken in CMYK of in PMS.

Zwart

Zwart is niet altijd zwart. Dat klinkt misschien gek, maar de opbouw van uw zwart is erg belangrijk om het gewenste resultaat te krijgen. Wilt u een extra krachtig zwart gebruiken in uw grotere vlakken? Gebruik dan diepzwart.

Voorbeelden van diepzwart zijn:

Warm black: C0% M60% Y30% K100%
Cool black: C60% M0% Y0% K100%
Rich Black: C50% M40% Y40% K100%

Let op: gebruik altijd 100% zwart (key) voor tekst.

DPI / resolutie

DPI, het aantal dots per inch, bepaalt de resolutie van uw bestand. Hoe lager het aantal DPI, hoe minder scherp het resultaat. Daarom is het belangrijk dat u altijd het minimale aantal DPI gebruikt. Dat aantal vindt u in de infosheets bij het product van uw keuze

Overdruk

Check altijd of uw bestand overdruk bevat. Overdruk in uw bestand is niet perse goed of fout, maar kan een ongewenst resultaat hebben.

Als u een kleurvlak opmaakt in overdruk mengt u dit kleurvlak met een ander kleurvlak daaronder. Grafisch ontwerpers doen dit soms met een goede reden. Daarom keuren wij uw bestand niet automatisch af als we er overdruk in ontdekken.

Het is belangrijk dat u een witte kleur in uw ontwerp nooit op overdruk zet. Witte tekst op een gekleurde ondergrond valt weg wanneer u deze opmaakt met overdruk.

Hoe maak ik mijn bestand drukklaar?

Bestandstype

Upload je bestand altijd als pdf.

Word (.doc), Powerpoint (.ppt), Excel (.xls) of andere bestandstypes uit het Microsoft Office pakket zijn niet geschikt voor professioneel afdrukken.

PDF- en kleurprofiel

Is ontwerp klaar? Exporteer het als pdf. Controleer altijd:

De preset: kies altijd voor PDF/X-1a:2001
Het kleurprofiel: kies hier voor Fogra 27

Lettertypen omzetten naar lettercontouren

Zet je teksten altijd om naar lettercontouren of ‘outlines’.

De computers die onze drukpersen aansturen zetten een lettertype dat ze niet kennen (dat niet op de computer geïnstalleerd is) automatisch om naar een ander, willekeurig, lettertype. Heel vervelend, want het resultaat wijkt in dit geval af van wat je voor ogen had!

Snijtekens

Upload je bestand altijd zonder snijtekens of andere printmarkeringen. Let er wel op dat de snijmarge goed zichtbaar is in je pdf.

Er zijn twee manieren om uw bestanden aan te leveren.

Uploaden:

Na het samenstellen van uw product, en het kiezen van de levertijd op de webshop kunt u de optie “Upload uw bestand” kiezen. U kan daar dan een PDF bestand aanleveren met uw ontwerp.

Online Designer:

Na het samenstellen van uw product, en het kiezen van de levertijd op de webshop kunt u de optie “Online Designer” kiezen. U kan daar uw eigen ontwerp maken met achtergrondkleuren, teksten en keuze uit vele categorieën clipart.

Controleer altijd nog even de aanleverspecificaties voordat u een bestand gaat aanleveren!

BEL ONS DIRECT